Billardklubben KBK
Inden Københavns Billard Klub blev officielt startet d. 6. januar 1925 af initiativtagerne A.W. Svenson og Philip Jensen, så må man glæde sig over, at der før klubben blev stiftet, foregik et meget muntert og livligt billardspil i billardsalonerne National og Lodberg. De to omtalte mænd, de havde i et stykke tid gået med tanken om at organisere en billardklub i hovedstaden, og i starten af januar 1925 tog de sammen med 25 andre billardinteresserede tiltaget til at etablere KBK – Københavns Billard Klub. Klubbens første formand blev Philip Jensen og A.W. Svenson blev valgt til næstformand. A.W. Svenson overtog formandsposten efter Philip Jensen, og den navnkundige og dygtige organisator A.W. Svenson, fik også foranlediget i 1934, at DDBU blev startet, og med ham selv som formand.
Nu kan man ikke eksistere i så lang tid, uden at der er både gode og dårlige tider undervejs, og dette har selvfølgelig også gjort sig gældende for KBK. Men en stærk kombination af sammenhold, tradition, vilje, personligheder, nye muligheder, mål, visioner for klubben og dygtige ledere, har altid igennem de mere end 90 år klubben har været til i dansk billard, formået at bringe klubben videre. Selv når det så sortest ud for klubben og når klubbens eksistensgrundlag var truet.
Ledere, personligheder og formandspersoner som A.W.Svenson, Wilfred Hansen, Fritjof Dittman, Anker Nielsen, John Søgaard, Berit Nilsson og Kjeld Jørgensen – har klubben en hel del at takke for.
At der igennem tiden er lagt mærke til medlemmer i KBK i dansk billard, det taler rækken af æresmedllemmer i DDBU også sit tydelige sprog om. A.W. Svenson, Philip Jensen, Wilfred Hansen, Jørgen Kock, Kurt Christensen og Fritjof Dittman på herresiden, og Ester Svenson og Gudrun Rasmussen på damesiden, har gjort sig fortjent til at modtage æresnål fra DDBU.
Fritjof Dittman var i en periode på 8 år formand for Den Danske Billard Union. Klubben har historisk set leveret flere ledere til tunge bestyrelsesposter i DDBU.
Spillemæssig har KBK også igennem mange år præget dansk billard. Her tænkes på navne inden for keglebillard som Osvald Jensen, Oscar Johansen, C.K. Andresen, Jørgen Kock, Kurt Christensen, Michael Hoffman og Tom Pietraszek. De har præget turneringskampe landet over og de har vundet danske mesterskaber til KBK.
Inden for carambole disciplinerne, så har navne som Kurt Christensen, Kurt Thøgersen, Hans Laursen, John Søgaard, Brian Knudsen, Brian Zola Hansen, Dan Nielsen og Danny Korte, været trendsættere i klubben for godt billardspil og de har vundet flere danske mesterskabet til klubben.
Kurt Christensen har som den eneste billardspiller i Danmark vundet mesterskaber i alle kegle- og carambolediscipliner undtagen juniormesterskaber.
Klubbens sportslige højdepunkt var da man vandt EM for klubhold i 1983, og det foregik i Rotterdam, Holland. Kurt Thøgersen, Hans Laursen, John Søgaard og Kurt Christensen var spillerne på det KBK hold som vandt Europa Cuppen for mesterhold, og som igennem begyndelsen af 1980´erne leverede en række flotte europæiske resultater.
Hans Laursen har sammen med Dion Nelin vundet VM for 2-mands landshold i 3-bande carambole, og det gjorde de i Viersen i Tyskland i 1996, hvor de slog Japan i finalen.
Klubben har vundet mere end 90 danske mesterskaber, og den legendariske Jørgen Kock har alene vundet 15 DM titler i keglebillard, som er rekord i danske billard.
KBK har haft flere forskellige billardlokaliteter igennem årene. Klubben har holdt til på Lodbergs Billardsalon, Olympia, Axelborg, Rossini, Bryggervangen og Kødbyen.
Klubben flyttede i 1997 fra Tyren i Kødbyen til Grøndalscentret, som nu hedder Grøndals Multi Center.
KBK har fra sæsonen 2023 fået nye klæder på 2 borde, der egner sig til de 5 kegler, fri og 1 bande.
KBK er i 2023/24 sæsonen repræsenteret i 1.div. i 3-bande carambole med 2 hold. Klubbens bedste hold i keglebillard spiller i serie 1.
Klubben har derudover bl.a. hold i old boys og for 2-mands hold.
Der er ca. 50 turneringsspillere i KBK/BNV.
Spillerprofiler i keglebillard: Tom Pietraszek, Dennis Olsen og Erik Søndergaard.
Spillerprofiler i carambole: Dan Nielsen, Tom Pietraszek.
Spillerprofiler i 5 kegler: Charlotte Koefoed, Tejs Tafdrup, Rune Kampe, Henrik Ryholt.
KBK/BNV har i de seneste 10 år vundet DM titler i Fri carambole, Cadre 47/2 og 1-bande. Det er Dan Nielsen, Tom Pietraszek, Michael Mikkelsen og Flemming B. Knudsen, som har sikret de Danmarksmesterskaber til klubben.
Klubben er blandt de førende klubber i Danmark inden for carambolesporten, og har også i Tom Pietraszek én af landets bedste keglebillardspillere.
Vi er Kraftcenterklub i Den Danske Billard Union, og har i Dan Nielsen Danmarks mest anerkendte og mest respekterede billardinstruktør.
I KBK/BNV ønsker vi at have plads til både elite-, bredde- og hyggespillere. Vi er en billardklub, hvor såvel det sportslige og det sociale liv i klubben vægtes lige højt.
KBK/BNV har et image og et brand, som en klub med en stor historie, med et godt sammenhold og med dygtige spillere, og med en dynamisk og visionær ledelse.
Klubbens tidligere formand Flemming Busk Knudsen, var daværende DDBU formand (valgt juni 2015 – ). Erik Søndergaard blev i juni 2017 valgt til kasserer i DDBU bestyrelsen.
Under foregående formandsledelse i perioden 2013-2015, der arbejdede klubbens bestyrelse med følgende visioner og styring for klubben:
1) KBK/BNV skal være en førende klub inden for carambole billard i Danmark
2) KBK/BNV skal være klubben, hvor fællesskab, engagement, klubånd og medansvar er den røde tråd på tværs af alle sportslige niveauer, og alle aldre
3) KBK/BNV skal være en attraktiv carambole- og keglebillardklub i København, hvor der er et sundt og godt træningsmiljø i klubben
4) KBK/BNV skal være en klub med en god økonomistyring
5) KBK/BNV skal være klubben, hvor man ikke læner sig tilbage og dyrker fortidens resultater, men hvor man løbende fastholder et kritisk blik på nutidens situation, og på fremtidens udfordringer og muligheder.
Klubbestyrelsen arbejder med visioner, handletiltag og med planlagt årshjul for aktiviteter i klubben.
Klubben forsøger at lave nogle billardevents i løbet af sæsonen, og afvikler også NM i 3-bande og Master Classics i samarbejde med DDBU. Ligeledes er klubben typisk vært for 1-2 DM stævner pr. sæson.
Klubben er Kraftcenterklub i København/Sjælland under DDBU, og der laves flere instruktionsaftener i carambole og i keglebillard i løbet af sæsonen. Klubben har dygtige instruktører.
Der laves flere sociale arrangementer i klublivet i løbet af en sæson og der laves Åbent Hus arrangement. Klubben deltager også ved kulturarrangementer i Københavns Kommune.
Klubben har live streaming anlæg opsat over billard- og caramboleborde, og der kan live streames på nettet fra turneringer i klublokalet.
KBK/BNV råder over 4 kegleborde og 6 carambole borde.
Klubben er underlagt åbningstider i Grøndal Multicenter.
Velkommen til en af Danmarks bedste billardklubber !
Billardklubben Nordvest: (BNV)
BK Nordvest har en noget andet historie bag sig end KBK, og er ikke én af de ældste klubber i Danmark.
I slutningen af 1975 fik de to Amagerbro spillere, John Korte og Danny Korte, den idé, at de ville starte deres egen billardsalon i København.
De hørte til de tunge drenge indenfor billardsporten og carambole, og de fandt et godt lokale på Birkedommervej i det københavnske nordvest kvarter og indrettede det til billardsalon.
En anden Amagerbro spiller, Jørgen Wissing, tog så initiativ til at starte en ny klub i brødrene Kortes billardsalon, og den klub fik så navnet Billardklubben Nordvest (BNV).
Den stiftende generalforsamling var d. 29. februar 1976, og de fremmødte, lidt over 20 personer, bestod hovedsagelig af Amagerbro spillere iblandet nogle fra nordvest kvarteret.
Den næste dag, altså d. 1. marts 1976, der åbnede klubben så for nye medlemmer.
Det fortælles, at der var lidt skænderier omkring, hvem der i medlemsskaren skulle have medlemsnummer 1, 2, 3 m.m., men det har sikkert været deres ringe alder på derværende tidspunkt, som lå til grund herfor.
Klubben kom heldigvis i gang, og medlemmer kunne komme til at spille billard i de gode lokaler på Birkedommervej.
Efter ca. 1 år, så meldte Danny Korte fra, og John Korte kørte salonen videre alene.
I den periode var medlemstallet oppe på 92 medlemmer, som havde 10 helmatchborde og 2 kleinmatchborde at spille billard på.
Salonen var vel en af de største billardsaloner i Danmark.
I 1979 får klubben sit første klubblad “Kridt køen”, med Jørgen Wissing som redaktør.
Dengang forgik produktionen af vores medlemsblad på en gammel skrivemaskine, og derefter en tur til bogtrykkeren, Per Rødgård, som var formand for billardklubben.
Vi var glade for klubbladet i de 4 år det eksisterede.
I 1980 sker der så det, at også John Korte vælger at takke af, da lokalerne på Birkedommervej får nogle nærmest umulige økonomiske forhold.
Både huslejen og varmen steg meget voldsomt, så John Korte stopper, og han solgte salonen til nogle nye værter, Roald og Ulla.
Disse prøvede med nogen succes, at tilbyde os medlemmer i BK Nordvest, at betale et fast beløb pr. måned.
For dette beløb kunne medlemmerne spille så meget de ville på klubaftenerne, som var mandag og torsdag.
Brønshøj Billardklub havde en aftale om tirsdag og fredag i lokalerne, som altså blev brugt af mere end en billardklub.
Tilbuddet vi fik om et fast beløb pr. måned, det var der flere medlemmer der tog imod, men i længden kunne det ikke svare sig.
Efter 1 års tid, så solgte Roald salonen videre til John og Arva, som netop var stoppet som bestyrere af KBK` billardsalon på Østerbro.
John og Arva havde en anden måde at tackle medlemmerne på end de forrige, og der var et fint samarbejde til dem.
Desværre var lokalet på Birkedommervej ikke blevet billigere i mellemtiden, og efter bare et par år, så foreslog John og Arva os, at vi flyttede klubben til andre lokaler.
Vi havde reelt ikke noget valg, derfor flyttede klubben ned på Rentemestervej, hvor klubben nu var i nogle lokaler der var temmelig uegnet til billard.
Der kunne højst stå et til to borde i hvert rum, og endvidere var gulvet så dårligt understøttet, at en opretning var påkrævet på næsten ugentlig basis.
Samtidig var adressen en noget mørk og skummelt udseende fabrik, så næsten med det samme mistede klubben sine kvindelige billardspillere.
Det var alt andet end godt.
Efter 1 års tid på denne klubadresse, så blev vi informeret om fra vores samarbejdspartner, at denne lukkede.
Dette kom meget bag på klubbens bestyrelse, da man ikke var det mindste forberedt på dette tiltag.
Bestyrelsen gik så i gang med at finde nye og egnede lokaler til klubben.
Bestyrelsen afholdte nogle medlemsmøder angående det at finde egne lokaler.
På det tidspunkt var der en del billardklubber i København med egne lokaler, som havde store økonomiske udfordringer og ikke kørte så godt, og flere af klubmedlemmerne i BK Nordvest var skeptiske overfor at etablere sig med egne lokaler.
Imidlertid gik bestyrelsen i gang med at lede efter lokaler, og der var meget aktivitet for klubbens bestyrelse.
Som Winston Churchill ville have sagt: Aldrig har så få, holdt så mange møder, på så kort tid !
Der blev skrevet referat fra hvert møde.
Det hele endte med, at Erik Piechnik og Lone Mønsted henvendte sig til Grøndal Centret, hvor den daværende leder, Vedsegaard, var positiv indstillet for idéen med os som billardklub i Grøndal Centret, men desværre kunne pengene ikke bevilges.
Vi måtte så en tur ind til Overborgmesteren i København, Egon Weidekamp, og herefter var den sag i orden.
I det halve år det tog at bygge salonen i Grøndal Centret, havde vi lejet os ind hos Brønshøj Billardklubs lokaler på Nordre Fasanvej.
Lejen vi betalte dér var ikke i den billige ende, men vi slap helskindet fra det.
I 1984 rykkede vi ind i de nye lokaler i Grøndal Centret, som vi senere hen måtte flytte fra til nogle mindre lokaler ved siden af naboklubben KBK.
BK Nordvest har derfor historisk set været i GMC ( Grøndal Multi Center ) siden 1984.